tisdag 31 mars 2009

Fjällträning

Så var det dags att testa Celda på ripor! Vi lassade skotern å tältkåtan och drog upp till Sveg och Strömer, BEK var där så vi fick även träffa Ciao, kul! De busade å hade det skoj på gården! Sen stack vi norrut, hundarna hade vi i en bur på Strömers kälke å våran kälke blev fullastad med packning. Vi han släppa en kort sväng på fredagen, fjället var avblåst och hårt, riktigt fina förhållanden. Celda hittade inga fåglar men Greis fick en fin fågeltagning sista släppet innan sovdags. Under natten kom det ca 2 dm snö, men det var hyfsat ändå. Celda söker över hela fjället, det känns lite oroväckande tycker vi. Nog för att hon håller väldigt bra kontakt å tittar vart vi är hela tiden å följer om vi byter riktning men att ha henne 4-500 meter bort känns inte helt bra. Med våran ringa kunskap är söket iaf fint även om det är stort, hon inriktar sig mest på områden där det känns rimligt att det finns fågel å söket är ganska zicksackigt. Hon hade två fina stånd, det ena när hon just var långt bort. Jag var helt säker att det skulle gå åt skogen innan Henrik hann skida dit men hon stod som en fura. Fast just när Henrik kom fram så flög de iväg, å Celda drog efter. Henrik kände sig inte säker på att hon skulle stanna så han lät henne springa efter å kallade sen in å satte henne där hon stått när de flög upp. Sen var hon rätt rotig där de hade suttit.
Andra ståndet fick jag gå på, även här var hon en bit bort å även denna gång så gick fåglarna upp. Att dessa gick upp skyller vi på att det var fjällripor :) Och så blev det eftergång här med... men hon kom iaf tillbaka å satte sig när hon fått springa iväg en bit.Celda står å Henrik har en lång brant väg att skidaNästan framme å Celda står kvar

Söndagen var fin, men vi skulle hem å gick bara en kort sväng den enda fågeln som sågs flög förbi. Hela fjällsluttningen knarrade av fjällripeljud. Strömer och Greis gick en sväng å fick upp en jättestor flock.

Vi är nöjda med helgen men tusen frågetecken dyker ju upp! Beter vi oss rätt??? Söker hon för stort? Borde man haft lina eller bättre stanna komandå så hon inte får springa efter? Eller skulle hon ha stannt om vi sa stanna, ja antagligen men man blir lite osäker när hon är en bit bort. Ja usch, det är både roligt och läskigt! Tur vi har bra uppfödare och goda vänner att peppra med frågor!

Fritt följ funkar iaf utmärkt vare sig man skidar eller går

Inga kommentarer: